Luonnon kaunis Etelä- Karjalan maakunta on varmasti monen mielestä yksi suomalaisimmista kesänviettopaikoista. Helmeilevän kauniit järvet sekä pienet maakunnat tarjoavat monelle Suomen matkailijalla ainutlaatuista koettavaa sekä rentouttavia hetkiä.

Tämän takia Etelä- Karjala onkin yksi Suomen suosituimmista mökkiseuduista. Jo pelkästään Lappeenrannan sataman atomi- ja vetylihapiirakat ovat loistava syy tehdä maakuntamatka Etelä- Karjalaan pidemmänkin matkan takaa. Maistuvien ja perinteikkäitten ruokien lisäksi tämä maakunta tarjoaa kuitenkin myös kattavasti kulttuuritarjontaa, niin kesäisin kuin talvisinkin. Kasinolle pääseminen Etelä- Karjalassa onkin jo toinen tarina.

Musiikki

Etelä- Karjala tarjoaa musiikin ystäville paljon erilaista ohjelmaa. Muun muassa Imatralla ja Lappeenrannassa on tarjolla useita festivaaleja kesäaikaan, joista suurimpia ovat Linnoitusten Yö, Sataman Valot sekä Rakuuna Rock. Näiden lisäksi tarjolla on runsaasti erilaisia perinteikkäitä kesäisiä musiikkitapahtumia kuten Humppaa ja Skumppaa- festivaalit, Savitaipale Soi, Imatran Yöt, Saimaa Picnic, Kontufolk sekä Lappeenrannassa järjestettävä Hardcore- musiikin erikoistapahtuma LPRHC Fest.

Tapahtumien lisäksi Etelä- Karjala tunnetaan perinteikkäänä rock- alueena, josta on vuosien saatossa ponnistanut moni suosittu kotimainen yhtye, kuten Kotiteollisuus, Mokoma ja Lemin ylpeys Stam1na. Mikäpä voisi olla parempi tapa nauttia kulttuurista kuin todistaa jokin näistä yhtyeistä alkuperäisessä miljöössään joissakin Etelä- Karjanalan monista rock- klubeista, kuten Imatran Bar Q:ssa tai Lappeenrannan Totemissa.

Toki tarjolla on myös klassista musiikkia ja erilaisia musikaaleja, mikäli populäärimusiikki ei ole se oma juttu. Lappeenrannan kaupungintalolla sijaitseva Lappeenranta sali esittää monipuolisesti sinfonioita Lappeenrannan kaupungin orkesterin sekä vierailevien tähtien johdolla. Tällä hetkellä tarjolla on myös mielenkiintoinen Queen- musikaali- Champions, joka kertoo Queen yhtyeen tarinan musikaalin muodossa.

Teatterit

Lähes jokaisesta Etelä- Karjalan kunnasta löytyy teatteritarjontaa. Suurin näistä on Lappeenrannan kaupunginteatteri, jonka uudet tilat ovat saatavilla aivan kaupungin ydinkeskustassa, kauppakeskus Iso-Kristiinassa.

Modernin teatterin kaksi näyttämöä tarjoavat säännöllisesti vaihtuvan ohjelmiston, josta varmasti kokenutkin teatterin ystävä löytää itselleen uutta tutkiskeltavaa. Vuoden 2017 päänäytelmiin kuuluvat muun muassa Villit Vuodet, Puhtaana Käteen, sekä Loppuhalauskompleksi. Myös Imatran kaupunginteatteri tarjoaa säännöllisesti vaihtuvan ohjelmiston viihtyisässä salissa, joten Etelä- Karjala ei totisesti jätä teatterin ystäviä kylmäksi.

Museot

Museoiden ystäville pakollinen kohde on jo aiemmin mainittu Lappeenrannan linnoitus, jossa sijaitsee kolme erillistä museota, Etelä- Karjalan museo, Ratsuväkimuseo sekä Lappeenrannan taidemuseo. Kaikkiin kolmeen museoon on pääsy samalla museokortilla, joten tällainen mahdollisuus kannattaa ehdottomasti hyödyntää, mikäli näillä seuduilla sattuu liikkumaan tai jopa asumaan.

Lappeenrannan museot tarjoavat säännöllisesti vaihtuvia näyttelyitä Etelä- Karjalan historiaan liittyen sekä mielenkiintoisten taiteilijoiden näkemyksiä, esimerkiksi valokuvien muodossa. Historian ystäville tarjolla on myös Imatran kaupunginmuseo, jossa näytteillä on runsaasti 1900- luvun alun suomalaisia modernistisia teoksia.

Mikäli museovisiiteiltään kaipaa jotain vielä erikoisempaa, siinä tapauksessa kannattaa suunnatta kulkunsa kohti Lemiä ja Lemin kotiseutumuseota. Museossa näytteillä on erilaisia perinteikkäitä tarvekaluja sekä tekstiilejä. Suurin syy vierailla täällä on kuitenkin siellä tarjoiltava Lemin perinneruoka ”särä”, joka valmistetaan hauduttamalla lampaasta ja perunoista leivinuunissa. Joidenkin tietojen mukaan tätä perinneherkkua on valmistettu jo yli 1000 vuotta.

Niin tai näin, mikäli joku karjalainen ei ole vielä särää maistanut, on siihen jo korkea aika ensimmäisen mahdollisuuden tullen. Tätä ruokaa ei nimittäin Helsingin Michelin- ravintoloista saa, ainakaan oikein tehtynä.

Ruokakulttuuri

Ja varmasti osaksi kulttuuria voidaan jo laskea aikaisemmin tekstissä mainittu Lappeenrannan sataman täytetty lihapiirakka, niin perinteinen osa Etelä- Karjalaa ne ovat. Särän lisäksi on vaikea keksiä toista niin paikkasidonnaista ruokaa Suomesta. Täyte vaihtoehtoina ovat tietysti vety ja atomi. Itse emme lähde analysoimaan täydellisen oikeita täytteitä, jottei tule vihaista palautetta Etelä- Karjalan suunnilta. Jokainen käyköön itse kokeilemassa, kumpi on omaan mieleen – atomi vai vety?