Imatra on pieni, kaakkoissuomalainen kaupunki, joka sijaitsee aivan Venäjän rajan tuntumassa. Rajan toisella puolella, vain 7 kilometrin päässä, sijaitsee Svetogorskin kaupunki, joka ennen sotia oli suomalainen Enson taajama. Imatra on rajanylityskaupunki ja tekee tiivistä yhteistyötä Svetogorskin kaupungin kanssa, joka aikanaan työllisti paljon suomalaisia rakennusmiehiä.

Helsingistä Imatralle on 256 kilometriä ja matka taittuu henkilöautolla noin kolmessa tunnissa. Imatralle pääsee myös junalla, mutta yhteyksiä on vähennetty huomattavasti.

Imatralla asuu vajaa 30 000 ihmistä ja sen keskeisiä elinkeinoja ovat puu- ja terästeollisuus sekä palvelualat. Myös rajavartiolaitos on tärkeä työllistäjä.

Imatra on kauniitten vetten kaupunki

Vesi on oleellinen elementti, kun ajatellaan Imatraa lomanvietto- tai matkailukohteena. Vuoksi, Saimaan Laatokkaan laskeva laskujoki ja sen ensimmäinen suuri koski, Imatran koski, ovat aikanaan synnyttäneet koko kaupungin ja antavat sille edelleen sen omaleimaisen ilmeen. Etelä-Karjalan ainutlaatuinen luonto, Saimaa ja sen ihastuttavat järvimaisemat taas lisäävät Imatran seudun arvoa lomanviettopaikkana.

Imatran koski on paikkakunnan tärkein nähtävyys, ja on ollut sitä jo monen sadan vuoden ajan. Ylellinen Imatran Valtionhotelli rakennettiin 1900-luvun alussa palvelemaan suuria Pietarista tulevia turistijoukkoja, jotka tulivat ihastelemaan vuolaana pauhaavaa koskea, jota tuolloin ei vielä ollut valjastettu vesivoiman tuotantoon ja padottu. Tuolloin Imatra ja sen kosken kuohut olivat etenkin venäläisten aristokraattien suosiossa.

Nyt Imatran koski on kahlittu padolla, josta vettä juoksutetaan upeissa koskinäytöksissä kesäisin joka päivä, talvella harvemmin. Koski on valaistu, joten sitä voi ihailla myös pimeinä vuodenaikoina. Myös Imatran koskeen vuonna 1929 rakennettu, aikanaan Suomen suurin vesivoimala on tutustumisen arvoinen nähtävyys. Se on kesäisin auki matkailijoilla joka päivä. Voimala on edelleen myös sähköntuotannossa.

Imatran sijaitsee aivan Saimaan rannalla, mikä mahdollistaa veneilyn Saimaan kanavaa pitkin Venäjälle ja lopulta Suomenlahdelle ja sitä kautta vaikka Atlantille asti. Ukonniemessä sijaitsee Imatran vierasvenesatama, jossa Imatralle veneellä saapuvat saavat kaikki tarvitsemansa palvelut. Imatralta voi myös aloittaa höyrylaivaristeilyn Saimaalla tai Imatralle voi saapua laivalla. Saimaa sopii suurena järvenä tietysti myös kaikkeen muuhun virkistyskäyttöön, kuten kalastukseen, uimiseen ja muuhun vesiurheiluun.

Imatran läpi virtaava Vuoksi taas tarjoaa toisen tyyppisiä elämyksiä. Sen rannoilla kulkee uskomattoman kauniit ulkoilureitit, joilla kulkija voi esimerkiksi tarkkailla kymmeniä eri lintulajeja.

Imatran Valtionhotelli

Imatran valtionhotelli on historiallisesti merkittävä nähtävyys. Siinä toimi Suomen sisällissodan aikana sotilassairaala ja toisen maailmansodan aikana se palveli Kannaksen armeijan esikuntana ja sen kellarissa oli ilmatorjuntakeskus. Se on myös arkkitehtonisesti kiinnostava kansallisromanttisessa hengessä rakennettu kivirakennus, joka restauroitiin 1980-luvulla huolellisesti alkuperäiseen asuunsa.

Hotelli on toiminnassa ja palvelee edelleen Imatralla vierailevia, mutta huone kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä etenkin kesäaikaan se on suosittu niin yöpyjien kuin juhlien järjestäjienkin keskuudessa. Siellä järjestetään myös paljon erilaisia konferensseja.