Etelä-Karjalan maakunnasta löytyy kaksi kaupunkia, sekä näiden lisäksi seitsemän pienempää kuntaa. Alueelle mahtuu monenlaisia nähtävyyksiä, sekä paljon erilaista kulttuuritoimintaa ja tietysti Lappeenrannan teknillinen yliopisto LUT. Niin Lappeenranta kuin Imatrakin tarjoavat teatterielämyksiä sekä museoita, mutta koko maakunnan alue on täynnä myös kaunista luontoa, jota voi ihailla joko vesiltä tai maalta käsin. Tämän maakunnan alueella sijaitsee suomen suurin järvi, Saimaa. Vaikka maakunnan kaupungit tarjoavatkin monenlaisia nähtävyyksiä, löytyy myös pienemmistä kunnista nähtävää ja koettavaa.

Seuraavaksi esitellään muutama Etelä-Karjalan alueen erityisimmistä nähtävyyksistä, joita alueella matkaileva ei voi ohittaa.

Saimaa – Suomen suurin järvi

Kuten jokainen maantiedon tunnilla hiukankaan hereillä ollut tietää, on Saimaa Suomen suurin järvi. Se ei ole aivan vähän sanottu tässä tuhansien järvien maassa, joten jos sattuu liikkumaan Etelä-Karjalan maakunnan alueella, on Saimaata suorastaan pakko päästä ihailemaan. Tätä ainutlaatuista järveä pääsee ihailemaan esimerkiksi niin sanotulla miniristeilyllä ja samalla voi nauttia vaikkapa rentouttavasta lasillisesta. Risteillä voi halutessaan jopa Viipuriin asti.

Historiallinen Imatran Valtionhotelli

Etelä-Karjalassa sijaitsee useampiakin erinomaisia hotelleja, mutta erityisin niistä on varmasti 1900-luvun alkuvuosina kahden venäläisen ylhäisön suosiman hotellin paikalle rakennettu Imatran Valtionhotelli. Tämä upea jugendlinna on toiminut niin sotilassairaalana, kuin muinakin sotilasrakennuksina, kunnes se lopulta pääsi jälleen täyttämään hotellin tehtävää.

Imatran Valtionhotelli kunnostettiin 80-luvun puolivälin jälkeen, mutta sitä on uudistettu ja muokattu hiukan sen jälkeenkin. Nykyisin sen yhteydessä toimii moderni kylpylähotelli, joka takaa, että matkailija pääsee rentoutumaan täysin tässä historiallisessa miljöössä.

Imatrankoski

Jos Saimaa on Suomen suurin järvi, löytyy myös Suomen suurin koski Etelä-Karjalan alueelta. Tämä useista, upeista kuvista tuttu koski on tietysti nimeltään Imatrankoski ja se sijaitsee nimensä mukaan Imatralla, Vuoksessa. Se on paitsi Suomen kansallismaisema, myös yksi maamme vanhimmista matkailunähtävyyksistä ja sen partailla lumoavaa kuohuntaa ovat ulkomaalaisetkin käyneet ihastelemassa jo 1700-luvulta lähtien.

Nykyisin kosken kuohuja pääsee seuraamaan ainoastaan järjestettyjen näytösten aikaan, sillä se padottiin sähkön tuottamiseksi vuonna 1920. Jos siis liikkuu Etelä-Karjalan alueella, kannattaa selvittää, milloin seuraava kosken juoksutusnäytös on.

Ruokolahti ja leijona

Hiukan yli 5000 asukkaan Ruokolahdelta löytyy paljonkin nähtävää, joten siellä kannattaa ainakin pistäytyä Etelä-Karjalan visiitin aikana. Ainakin vanhemmille ihmisille paikka saattaa olla tuttu leijonahavainnoista, joita alueella tehtiin lukuisia kesän 1992 aikana. Koskaan ei tarkkaan selvinnyt, oliko kyseessä leijona, joku muu eläin vai kenties vain mielikuvituksen tuote, mutta Ruokolahti sai ainakin valtakunnallista mainetta, jota se hyödynsikin markkinoinnissaan aina 2010-luvulle asti.

Leijonien lisäksi Ruokolahdella pääsee ihastelemaan myös Suomen suurimpiin kuuluvaa siirtolohkaretta, kummakiveä, jonka alkuperä ei ole aivan niin mystinen kuin Ruokolahden leijonan. Kunnasta löytyy myös tunnetun tarkka-ampujan, Simo Häyhän hauta, sekä maakunnan toinen jugendlinna, jossa Imatran Valtionhotellin tapaan toimii hotelli. Ruokolahdella sijaitseva jugendhotelli on nimeltään Rantalinna ja sen seinien sisällä pääsee nauttimaan todellisesta yksityisyydestä, sillä siellä on vain reilut kymmenen huonetta.

Parikkalan patsaspuisto

Parikkala on Etelä-Karjalan pohjoisin kunta, jossa sijaitsee yksi Suomen tärkeimmistä ITE-taiteen kohteista, Parikkalan patsaspuisto. Puisto syntyi jo edesmenneen Veijo Rönkkösen käsissä vuosien kuluessa. Ensimmäisen betonisen patsaan hän valmisti vuonna 1961 ja sen jälkeen patsaspuisto laajeni suuremmaksi kokonaisuudeksi. Tämä taidekohde sijaitsee valtatie 6:n varrella, joten sinne on helppo löytää kauempaakin tulevien.

Etelä-Karjalan alueelta löytyy lukuisia upeita nähtävyyksiä, sekä kaunista luontoa, jota voi ihastella missä päin maakuntaa tahansa. Erityisesti vesistöt ovat alueelle tyypillistä maisemaa, mutta mukaan mahtuu tietysti metsiäkin, onhan Etelä-Karjala Suomen metsäteollisuuden keskus.